piątek, 5 stycznia 2018

CIASTO LION

W internecie widziałam kilka wersji na to ciasto, ja postanowiłam przygotować swoją - zapraszam na mój autorski przepis, na ciasto, które zadowoli podniebienia najbardziej wybrednych.

 






 SKŁADNIKI

Biszkopt:
¾ szkl. zmielonych orzechów włoskich,
½ szkl. mąki,
½ szkl. cukru,
1 łyżka oleju,
4 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem I:
200 g masła,
300 g masy krówkowej

Krem II:
½ szkl. posiekanych, podprażonych orzeszków arachidowych,
100 g masy krówkowej

Krem III:
250 ml kremówki,
1 śmietan-fix,
½ szkl. posypki Lion

Dodatkowo:
herbatniki,
polewa czekoladowa,
2 batony lion do ozdoby

WYKONANIE
Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka, mąkę, proszek, orzechy i olej. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Krem I:
Miękkie masło ucieramy na puszysty krem, dodajemy po łyżce kajmaku.
Krem II:
Kajmak mieszamy z orzeszkami.
Krem III:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy usztywniacz i posypkę.

Biszkopt oraz herbatniki lekko nasączamy herbatą.

Przełożenie ciasta:




biszkopt





krem I








warstwa herbatników




 krem II








 warstwa herbatników



krem III
.





polewa
pokrojone batony lion lub orzeszki

6 komentarzy: