W internecie widziałam kilka wersji na to ciasto, ja postanowiłam przygotować swoją - zapraszam na mój autorski przepis, na ciasto, które zadowoli podniebienia najbardziej wybrednych.
SKŁADNIKI
Biszkopt:
¾ szkl. zmielonych orzechów włoskich,
½ szkl. mąki,
½ szkl. cukru,
1 łyżka oleju,
4 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem I:
200 g masła,
300 g masy krówkowej
Krem II:
½ szkl. posiekanych, podprażonych
orzeszków arachidowych,
100 g masy krówkowej
Krem III:
250 ml kremówki,
1 śmietan-fix,
½ szkl. posypki Lion
Dodatkowo:
herbatniki,
polewa czekoladowa,
2 batony lion do ozdoby
WYKONANIE
Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka
ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka, mąkę,
proszek, orzechy i olej. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Krem I:
Miękkie masło ucieramy na puszysty
krem, dodajemy po łyżce kajmaku.
Krem II:
Kajmak mieszamy z orzeszkami.
Krem III:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy
usztywniacz i posypkę.
Biszkopt oraz herbatniki lekko
nasączamy herbatą.
krem III
.
pokrojone batony lion lub orzeszki
Nigdy nie jadłam :) Prezentuje się pięknie!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Bardzo fajny przepis
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na ciacho ..zapewne jest pyszniutkie 😋 👍💕
OdpowiedzUsuńJeszcze bym prosiłam wymiar blaszki😊
OdpowiedzUsuń38x24 cm
Usuń