Kolejne z tradycyjnych ciast, które musi zagościć na świątecznym stole. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach.
SKŁADNIKI
CIASTO:
60 dag mąki
20 dag cukru
10 dag margaryny
10 dag płynnego miodu
1 łyżeczka sody
1/2 proszku do pieczenia
2 jajka
11 łyżeczek mleka
KREM:
1 margaryna
20 dag cukru pudru
1/2 l mleka
5 płaskich łyżek kaszy manny
2 łyżki cukru
1 jajko
zapach migdałowy
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
mocna herbata do nasączenia blatów
WYKONANIE
CIASTO: Mąkę wysypujemy na
stolnicę, dodajemy suche składniki, mieszamy, robimy dołek,
dokładamy margarynę pokrojoną w kostki, oraz mokre składniki.
Zarabiamy. Dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy. Układamy w
formie wyłożonej pergaminem (23x38cm). Każdą część pieczemy
ok. 20 min. w temp. 180 stopni.
KREM: Mleko i cukier zagotowujemy.
Do gotującego mleka dodajemy rozrobioną mannę, gotujemy na małym
ogniu aż zgęstnieje. Studzimy. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem,
dodajemy wystudzoną mannę, jajko oraz zapach.
Blaty ciasta nasączamy herbatą,
przekładamy kremem. Wierzch smarujemy polewą czekoladową.
Jedno z moich ulubionych ciast :) ja je nazywan goralski przekładaniec :)na polewę rzucam siekne grubo orzechy włoskie :)))
OdpowiedzUsuńPiekę na każde swięta wielkanocne i bozenarodzeniowe :))))
Pozdrawiam serdecznie Lidka
Lidka moje również naprzemiennie z miodownikiem z masą gotowaną
Usuń