sobota, 17 grudnia 2016

KRÓLEWIEC Z MANNĄ

Kolejne z tradycyjnych ciast, które musi zagościć na świątecznym stole. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach.

 



 

 


SKŁADNIKI

CIASTO:
60 dag mąki
20 dag cukru
10 dag margaryny
10 dag płynnego miodu
1 łyżeczka sody
1/2 proszku do pieczenia
2 jajka
11 łyżeczek mleka

KREM:
1 margaryna
20 dag cukru pudru
1/2 l mleka
5 płaskich łyżek kaszy manny
2 łyżki cukru
1 jajko
zapach migdałowy

Dodatkowo:
polewa czekoladowa
mocna herbata do nasączenia blatów



WYKONANIE

CIASTO: Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy suche składniki, mieszamy, robimy dołek, dokładamy margarynę pokrojoną w kostki, oraz mokre składniki. Zarabiamy. Dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy. Układamy w formie wyłożonej pergaminem (23x38cm). Każdą część pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 stopni.

KREM: Mleko i cukier zagotowujemy. Do gotującego mleka dodajemy rozrobioną mannę, gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Studzimy. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną mannę, jajko oraz zapach.

Blaty ciasta nasączamy herbatą, przekładamy kremem. Wierzch smarujemy polewą czekoladową.


2 komentarze:

  1. Jedno z moich ulubionych ciast :) ja je nazywan goralski przekładaniec :)na polewę rzucam siekne grubo orzechy włoskie :)))
    Piekę na każde swięta wielkanocne i bozenarodzeniowe :))))
    Pozdrawiam serdecznie Lidka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lidka moje również naprzemiennie z miodownikiem z masą gotowaną

      Usuń