sobota, 18 stycznia 2020

SEROWE ROGALE Z MARMOLADĄ

Mięciutkie rogaliki z pyszną marmoladą to idealna propozycja do popołudniowej kawy.



Składniki:

1 jajko,
60 ml mleka,
½ szklanki cukru,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
500g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
250g sera twarogowego ,
120 ml oleju,
marmolada


Wykonanie 
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
W misce mieszamy twaróg, przekładamy do miski, dodajemy jajko, cukier i cukier waniliowy, mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy mleko oraz olej. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie, odstawiamy na 10 minut. Następnie z ciasta robimy kulki, wałkujemy w okrąg, tniemy na trójkąty, smarujemy marmoladą, zwijamy w rogala. Układamy na blaszce, pieczemy na złoty kolor ok. 15 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz