czwartek, 30 stycznia 2020

Rarytas z galaretką i malinami

Kilkuwarstwowe ciasto z orzeźwiającą galaretką i malinami, dwoma kremami oraz biszkoptami nasączonymi w kawie.

 

 


SKŁADNIKI:
Biszkopt: blaszka i wymiarach 20x26 cm
3 jajka,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mąki,
1 łyżka kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem kajmakowy:
125 g mascarpone,
200 g masy kajmakowej

Krem z białą czekoladą:
200 ml śmietany kremówki,
¾ tabliczki białej czekolady,
125 g mascarpone
Dodatkowo:
okrągłe biszkopty,
1 szkl. mocnej kawy,
1 galaretka malinowa,
maliny,
kawa Inka lub kakao do posypania



WYKONANIE:

Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białka. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier,ubijamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu nasączamy kawą.

Krem kajmakowy:
Mascarpone mieszamy z kajmakiem.

Krem z białą czekoladą:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy czekoladę a na końcu mascarpone.

Galaretkę rozpuszczamy w 2 szkl. wrzątku.

Przełożenie ciasta:
Blaszkę wykładamy folią aluminiową. Na dnie układamy biszkopt kakaowy, smarujemy kremem kajmakowym, układamy biszkopty nasączone w kawie, zalewamy tężejącą galaretką, układamy maliny. Wkładamy do lodówki aż galaretka całkowicie stężeje. Na stężoną galaretkę wykładamy krem z białą czekoladą. Układamy biszkopty nasączone w kawie. Posypujemy kawą, kakao lub startą czekoladą.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz