niedziela, 2 lutego 2020

TORT Z OREO I MALINAMI

Tort ten przygotowałam na chrzest święty mojego synka.

 


Składniki: tortownica o wymiarach 21 cm

Biszkopt jasny:
4 jajka,
4 łyżki mąki,
4 łyżki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny:
4 jajka,
4 łyżki mąki,
4 łyżki cukru,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Krem czekoladowy:
330 ml kremówki,
1 gorzka czekolada,
2 łyżki cukru pudru

Krem oreo:
1 biała czekolada,
250 ml śmietany kremówki,
3 łyżki cukru pudru,
kilka ciasteczek oreo

Masa maślana:
1 kostka masła,
3/4 szkl. cukru,
100 g mascarpone

Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki,
maliny

Do nasączenia:
gorzka herbata










WYKONANIE

Biszkopt jasny:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy, przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 krążki.

Biszkopt ciemny:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy, przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 krążki.

Krem czekoladowy:
Śmietankę podgrzewamy, dodajemy drobno posiekaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wkładamy do lodówki a najlepiej na całą noc. Ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder.

Krem oreo:
Śmietankę podgrzewamy, dodajemy drobno posiekaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wkładamy do lodówki a najlepiej na całą noc. Ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, oraz pokruszone ciasteczka.

Masa maślana:
Miękkie masło ucieramy, dodajemy cukier puder, a na końcu mascarpone.

Złożenie tortu:
Blaty ciasta nasączamy herbatą. 1 jasny krążek smarujemy dżemem, smarujemy połową kremu czekoladowego, 2 ciemny krążek smarujemy  kremem oreo, układamy maliny, 3 krążek ciemny smarujemy dżemem i kremem czekoladowym, przykrywamy ostatnim jasnym krążkiem. Wierzch i boki tortu smarujemy masą maślaną.Dekorujmy wg upodobań.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz