sobota, 22 lutego 2020

TORT OREO

Przepyszny czekoladowy tort z warstwą ciastek Oreo.




Składniki: tortownica o wymiarach 24 cm
Biszkopt:
6 jajek,
1 szkl. mąki,
1 szkl. cukru,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem czekoladowy:
330 ml kremówki,
1 gorzka czekolada,
2 łyżki cukru pudru

Krem oreo:
250 g mascarpone,
250 ml śmietany kremówki,
3 łyżki cukru pudru,
kilka ciasteczek oreo

Polewa:
3 łyżki mleka,
3 łyżki kakao,
3 łyżki cukru,
3 łyżki masła,
3 łyżka śmietany 18%

Dodatkowo:
dżem truskawkowy,
słodycze do dekoracji

Do nasączenia:
gorzka herbata

WYKONANIE:
Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy, przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 4 krążki.

Krem czekoladowy:
Śmietankę podgrzewamy, dodajemy drobno posiekaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wkładamy do lodówki a najlepiej na całą noc. Ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder.

Krem oreo:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i  mascarpone. Masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy pokruszone ciastka.

Polewa:
Masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, zestawiamy z ognia, dodajemy kakao, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy śmietanę, mieszamy.

Złożenie tortu.
Blaty ciasta nasączamy herbatą. 1 krążek smarujemy dżemem, smarujemy połową kremu czekoladowego, 2 krążek smarujemy  kremem oreo z ciasteczkami, 3 krążek smarujemy dżemem i kremem czekoladowym, przykrywamy ostatnim krążkiem. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem oreo bez ciasteczek. Boki ciasta ozdabiamy polewą. Na wierzchu układamy czekoladki i ciasteczka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz