poniedziałek, 3 lutego 2020

Torcik marchewkowy

Przepyszne ciasto marchewkowe nasączone kawą z kremem z dodatkiem białej czekolady.



Składniki
Ciasto - tortownica 21 cm:

100 g marchwii
150 ml oleju rzepakowego
100 g cukru
2 jajka
1 płaska łyżeczka cynamonu
170 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
2 łyżki miodu
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki wiórek kokosowych

Krem
250 g mascarpone
250 ml śmietanki kremówki 30% 
1/2 tabliczki białej czekolady

Dodatkowo:
okrągłe biszkopty,
kawa do nasączenia


WYKONANIE

Tortownicę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy olej i miód. Następnie dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Na końcu dodajemy posiekane orzechy, marchew startą na grubych oczkach oraz wiórki kokosowe. Przekładamy do tortownicy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 45 minut.
Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty. Blaty ciasta nasączamy kawą, smarujemy 1/3 kremu, układamy biszkopty nasączone w kawie, smarujemy 1/3 kremu. Przykrywamy drugim blatem, resztą kremu smarujemy boki i wierzch ciasta.


Krem:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno. 

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz