Przepyszne ciasto marchewkowe nasączone kawą z kremem z dodatkiem białej czekolady.
Składniki
Ciasto - tortownica 21 cm:
100 g marchwii
150 ml oleju rzepakowego
100 g cukru
2 jajka
1 płaska łyżeczka cynamonu
170 g mąki pszennej tortowej (typ
450)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki miodu
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki wiórek kokosowych
Krem
250 g mascarpone
250 ml śmietanki kremówki 30%
1/2 tabliczki białej czekolady
Dodatkowo:
okrągłe biszkopty,
kawa do nasączenia
1/2 tabliczki białej czekolady
Dodatkowo:
okrągłe biszkopty,
kawa do nasączenia
WYKONANIE
Tortownicę
smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Jajka miksujemy z
cukrem, dodajemy olej i miód. Następnie dodajemy po łyżce mąki
wymieszanej z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Na końcu dodajemy
posiekane orzechy, marchew startą na grubych oczkach oraz wiórki
kokosowe. Przekładamy do tortownicy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do
180 stopni około 45 minut.
Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na
dwa blaty. Blaty ciasta nasączamy kawą, smarujemy 1/3 kremu, układamy
biszkopty nasączone w kawie, smarujemy 1/3 kremu. Przykrywamy drugim
blatem, resztą kremu smarujemy boki i wierzch ciasta.
Krem:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz