niedziela, 9 lutego 2020

WIŚNIOWA CHMURKA

Jest to mega pyszne ciasto, które miałam okazję spróbować u mojej mamy, więc dzielę się z Wami przepisem.




Ciasto kruche: forma 24x38 cm
3 żółtka
30 g cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
150 g mąki pszennej
100 g masła

Warstwa wiśniowa:
600 g wiśni drylowanych z kompotu
3 wiśniowe galaretki 
3,5 szklanki wrzącej wody 

Krem :
500 ml śmietany kremówki 36%j
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru

Beza z migdałami:
3 białka
150 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
40 g płatków migdałów 

WYKONANIE

Ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę, owijamy folią, schładzamy ok. 1 godz.w lodówce. . Ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Studzimy.
Warstwa wiśniowa:
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy, mieszamy z wiśniami. Tężejącą galaretkę wykładamy na kruche ciasto, wyrównujemy, schładzamy w lodówce.
Krem: Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a na końcu mascarpone.
Wykładamy na galaretkę, która stężała.
Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Przekładamy delikatnie do formy wyłożonej pergaminem, posypujemy płatkami migdałów, pieczemy ok. 1 godz.w 130 stopniach. Wystudzoną bezę wykładamy na krem. Ciasto wkładamy do lodówki.
Ciasto najlepiej kroi się na drugi dzień.



2 komentarze:

  1. Super przepis. Drugi raz robiłam bez spodu i z malinami,jeszcze lepszy

    OdpowiedzUsuń