Jest to mega pyszne ciasto, które miałam okazję spróbować u mojej mamy, więc dzielę się z Wami przepisem.
Ciasto kruche: forma 24x38 cm
3 żółtka
30 g cukru pudru
pół łyżeczki proszku do
pieczenia
150 g mąki pszennej
100 g masła
Warstwa wiśniowa:
600 g wiśni drylowanych z kompotu
3 wiśniowe
galaretki
3,5 szklanki wrzącej wody
Krem :
500 ml śmietany
kremówki 36%j
250 g serka
mascarpone
3 łyżki cukru
pudru
Beza z migdałami:
3 białka
150 g cukru
2 łyżeczki mąki
ziemniaczanej
40 g płatków migdałów
WYKONANIE
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy
kruche ciasto, formujemy kulę, owijamy folią, schładzamy ok. 1 godz.w
lodówce. . Ciasto
rozwałkowujemy, przekładamy do formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy 15-20 minut w 180
stopniach na złoty kolor. Studzimy.
Warstwa wiśniowa:
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy, mieszamy z wiśniami. Tężejącą galaretkę wykładamy na kruche ciasto, wyrównujemy, schładzamy w lodówce.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy, mieszamy z wiśniami. Tężejącą galaretkę wykładamy na kruche ciasto, wyrównujemy, schładzamy w lodówce.
Krem: Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a na
końcu mascarpone.
Wykładamy na galaretkę, która stężała.
Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy
stopniowo cukier. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Przekładamy delikatnie do formy wyłożonej pergaminem, posypujemy
płatkami migdałów, pieczemy ok. 1 godz.w 130 stopniach. Wystudzoną
bezę wykładamy na krem. Ciasto wkładamy do lodówki.
Ciasto najlepiej kroi się na drugi dzień.
Ciasto najlepiej kroi się na drugi dzień.
Super przepis. Drugi raz robiłam bez spodu i z malinami,jeszcze lepszy
OdpowiedzUsuńWyglada obłędnie
OdpowiedzUsuń