SKŁADNIKI
500 g obranej dyni,
1 ziemniak,
1 marchewka,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
2 szkl. bulionu,
1/4 łyżeczki papryki słodkiej,
olej wielkopolski,
sól morska,
szczypta pieprzu cayenne,
chleb tostowy,
2 łyżki prażonego słonecznika
30 dag piersi z kurczaka.
1 łyżeczka curry,
sól,
pieprz,
papryka słodka
WYKONANIE
Kurczaka marynuję w przyprawie curry,
papryce, soli oraz pieprzu, mieszam z 2 łyżkami oleju. Odstawiam na
10 minut do lodówki, następnie smażę na złoty kolor.
Dynię przekrawam na pół, wybieram
miąższ z pestkami, obieram ze skórki, kroję w kostkę. Cebulę
kroję w piórka, marchew i czosnek w plastry. Do garnka wlewam 2
łyżki oleju, na rozgrzanym podsmażam cebulę i czosnek dodaję
resztę warzyw oraz paprykę słodką.podsmażam 5 minut, mieszając.
Zalewam bulionem, gotuję ok. 20 minut do miękkości składników.
Całość blenuduję, doprawiam solą i pieprzem. Dodaję usmażonego
kurczaka, mieszam. Podaję posypaną słonecznikiem oraz grzanką z
chleba tostowego.
#OlejKonwenanse
#OlejWielkopolski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz