Pomysł na zupę wraz z mięsnymi pulpecikami oraz soczewicą, która ma wyjątkowe właściwości prozdrowotne, stanowi doskonały pomysł na pożywne, rozgrzewające danie w chłodne jesienne dni. Magicznym składnikiem, dzięki któremu zupa rozgrzewa jest słodka papryka wędzona. Mnóstwo jesiennych, sezonowych warzyw uzupełnia walory odżywcze i smakowe dania.
SKŁADNIKI
na 3-4 osoby:
1 l
bulionu warzywnego
½
szkl. czerwonej soczewicy,
1
marchew,
1
pietruszka,
1
cebula,
½
czerwonej papryki,
2
łyżki koncentratu pomidorowego,
1
łyżeczka majeranku,
1
łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
2 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
sól,
pieprz
Pulpeciki:
30
dag mięsa mielonego,
1 mała kajzerka,
1 jajko,
1/2 łyżeczki majeranku,
sól, pieprz, ząbek
czosnku,
bułka tarta
Garnek AMBITION |
Soczewicę
moczymy w wodzie przez noc, następnego dnia płuczemy, osączamy.
Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę
kroimy w kostkę. Na oleju podsmażamy cebulę z papryką wędzoną,
dodajemy pietruszkę i marchewkę, chwilę smażymy. Podsmażone
warzywa przekładamy do garnka, dodajemy wypłukaną soczewicę oraz
ziele angielskie i liście laurowe, bulion, gotujemy
ok. 10 minut pod przykryciem, dodajemy pulpeciki, gotujemy kolejne 10
minut. Rozrabiamy koncentrat w odrobinie wody, dodajemy do zupy,
przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
UWAGA: dla czytelników mojego bloga na hasło ZDROWA-JESIEŃ czeka zniżka w wysokości 10% na produkty Ambition w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.)
hashtag #myAmbition
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz