wtorek, 14 listopada 2017

ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY Z PULPECIKAMI

Pomysł na zupę wraz z mięsnymi pulpecikami oraz soczewicą, która ma wyjątkowe właściwości prozdrowotne, stanowi doskonały pomysł na pożywne, rozgrzewające danie w chłodne jesienne dni. Magicznym składnikiem, dzięki któremu zupa rozgrzewa jest słodka papryka wędzona. Mnóstwo jesiennych, sezonowych warzyw uzupełnia walory odżywcze i smakowe dania.










SKŁADNIKI
na 3-4 osoby:
1 l bulionu warzywnego
½ szkl. czerwonej soczewicy,
1 marchew,
1 pietruszka,
1 cebula,
½ czerwonej papryki,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 łyżeczka majeranku,
1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
2 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
sól, pieprz

Pulpeciki:
30 dag mięsa mielonego,
1 mała kajzerka,
1 jajko,
1/2 łyżeczki majeranku,
sól, pieprz, ząbek czosnku,
bułka tarta

Garnek AMBITION
Pulpeciki: Mięso mieszamy z odciśniętą z wody bułką, dodajemy jajko, przyprawy i czosnek. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce, smażymy ze wszystkich stron.

Soczewicę moczymy w wodzie przez noc, następnego dnia płuczemy, osączamy. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju podsmażamy cebulę z papryką wędzoną, dodajemy pietruszkę i marchewkę, chwilę smażymy. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka, dodajemy wypłukaną soczewicę oraz ziele angielskie i liście laurowe, bulion, gotujemy ok. 10 minut pod przykryciem, dodajemy pulpeciki, gotujemy kolejne 10 minut. Rozrabiamy koncentrat w odrobinie wody, dodajemy do zupy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.




UWAGA:  dla czytelników mojego bloga na hasło ZDROWA-JESIEŃ czeka zniżka w wysokości  10% na produkty Ambition w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.) 

 

hashtag #myAmbition


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz