niedziela, 5 listopada 2017

JABŁECZNIK Z POŁÓWKAMI JABŁEK

Przepyszna szarlotka z połówkami jabłek na cieście bez użycia jajek. Pomimo tego, ciasto jest kruchutkie i niezwykle smaczne. 





SKŁADNIKI

Ciasto: blaszka 26x21 cm
2 szkl. mąki,
200 g masła,
150 g serka waniliowego,
1/2 szkl. cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
6 małych jabłek,
cynamon,
lukier




WYKONANIE

Składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na 2 części ( większą i mniejszą). Większą część rozwałkowujemy, wykładamy dno i boki formy. Jabłka obieramy, dzielimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne, układamy w formie, posypujemy cynamonem. Rozwałkowujemy pozostałą część ciasta, układamy na jabłkach, nacinamy na środku każdego jabłka. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce, polewamy lukrem.






Źródło przepisu znajdziesz TU.

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Aż się dziwię, że dopiero niedawno ją zrobiłam ;)

      Usuń
  2. U mnie dziś też taki jabłecznik 😊pyszny i na pewno będę jeszcze go robiła w tym roku, a teraz dodam cynamon jak u Ciebie 👍😉

    OdpowiedzUsuń