Przepyszna szarlotka z połówkami jabłek na cieście bez użycia jajek. Pomimo tego, ciasto jest kruchutkie i niezwykle smaczne.
SKŁADNIKI
Ciasto: blaszka 26x21 cm
2 szkl. mąki,
200 g masła,
150 g serka waniliowego,
1/2 szkl. cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
6 małych jabłek,
cynamon,
lukier
WYKONANIE
Składniki na ciasto zagniatamy,
dzielimy na 2 części ( większą i mniejszą). Większą część
rozwałkowujemy, wykładamy dno i boki formy. Jabłka obieramy,
dzielimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne, układamy w formie,
posypujemy cynamonem. Rozwałkowujemy pozostałą część ciasta,
układamy na jabłkach, nacinamy na środku każdego jabłka.
Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce, polewamy
lukrem.
Źródło przepisu znajdziesz TU.
Popularna w ostatnim czasie
OdpowiedzUsuńAż się dziwię, że dopiero niedawno ją zrobiłam ;)
UsuńU mnie dziś też taki jabłecznik 😊pyszny i na pewno będę jeszcze go robiła w tym roku, a teraz dodam cynamon jak u Ciebie 👍😉
OdpowiedzUsuń