sobota, 18 listopada 2017

CZEKOLADOWE CRINKLES

 Pełne czekolady łatwe w zrobieniu, efektywnie wyglądające ciasteczka.

 

 

SKŁADNIKI

¼ kostki masła,
100 g gorzkiej czekolady,
50 g mlecznej czekolady
1 łyżka kakao,
1/4 szkl. cukru pudru,
¾ szkl. mąki,
2 jajka,
szczypta soli,
¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier puder do obtoczenia

WYKONANIE

Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem, studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka oraz rozpuszczoną czekoladę. Na końcu wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy. Miskę z ciastem przykrywamy folią, wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Ze schłodzonego ciasta robimy wałek, tniemy na jednakowe kawałki. Z każdego kawałka robimy kulkę wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze pudrze. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy 12 min w 180 stopniach.


1 komentarz: