Pełne czekolady łatwe w zrobieniu, efektywnie wyglądające ciasteczka.
SKŁADNIKI
¼ kostki masła,
100 g gorzkiej czekolady,
50 g mlecznej czekolady
1 łyżka kakao,
1/4 szkl. cukru pudru,
¾ szkl. mąki,
2 jajka,
szczypta soli,
¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier puder do obtoczenia
WYKONANIE
Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do
pieczenia. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem,
studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną
pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka oraz rozpuszczoną
czekoladę. Na końcu wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy. Miskę z
ciastem przykrywamy folią, wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Ze
schłodzonego ciasta robimy wałek, tniemy na jednakowe kawałki. Z
każdego kawałka robimy kulkę wielkości orzecha włoskiego,
obtaczamy w cukrze pudrze. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej
pergaminem. Pieczemy 12 min w 180 stopniach.
uwielbiam to jak wyglądają :)
OdpowiedzUsuń