#OlejKonwenanse z #OlejWielkopolski oraz zajrzyj na stronę www.olejkonwenanse.pl i przygotuj gulasz meksykański trochę inaczej, bo z dodatkiem białej fasoli oraz łopatki meksykański. Trochę inna wersja tradycyjnego dania meksykańskiego, bo bez czerwonej fasoli ale równie smaczna.
SKŁADNIKI
0,5 kg łopatki wieprzowej,
1 papryka czerwona,
1 papryczka chili,
1 cebula,
1 szkl. ugotowanej białej fasoli,
½ szkl. kukurydzy,
2 ząbki czosnku,
½ szkl. przecieru pomidorowego,
papryka wędzona w proszku,
sól,
pieprz,
3 ziela angielskie,
2 liście laurowe,
4 ziarna pieprzu,
2 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego,
majeranek
WYKONANIE
Mięso kroimy w dużą kostkę. Cebulę
i paprykę kroimy w pióra. W rondlu na oleju podsmażamy cebulę,
dodajemy mięso, smażymy aż mięso lekko się podpiecze, podlewamy
gorącą wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz w
ziarnach. Dusimy aż mięso zmięknie, dodajemy paprykę, pokrojoną drobną papryczkę chilli, zalewamy
przecierem, doprawiamy przyprawami oraz dodajemy czosnek. Dusimy 10
minut, a następnie dodajemy osączoną fasolę i kukurydzę.
Gotujemy chwilkę aż składniki się połączą. Gdyby sos wyszedł za rzadki zagęszczamy go 1 łyżką wody rozrobionej w 1/4 szkl. wody. Gulasz podajemy w towarzystwie kaszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz