wtorek, 7 listopada 2017

CIASTKA JAGLANE

 Szybkie ciasteczka z użyciem płatków jaglanych, niezwykle kruche i smaczne.

 







 

 

SKŁADNIKI

½ szkl. cukru,
1/3 szkl. posypki lion (można zastąpić posiekaną mleczną czekoladą),
125 g masła lub margaryny,
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki wiórek koksowych,



WYKONANIE
Masło rozpuszczamy, studzimy. Płatki mieszamy w misce z wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia i cukrem, posypkę a na końcu dodajemy ostudzone masło i rozkłócone jajko, mieszamy. Masę odstawiamy do lodówki na 15 minut, aby masa trochę stężała.
Z powstałej masy robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy, obtaczamy w mące kokosowej. Układamy na blasze 2-cm odstępach. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.





2 komentarze: