Szybkie ciasteczka z użyciem płatków jaglanych, niezwykle kruche i smaczne.
SKŁADNIKI
1,5 szkl. płatków jaglanych,
½ szkl. cukru,
1/3 szkl. posypki lion (można zastąpić
posiekaną mleczną czekoladą),
125 g masła lub margaryny,
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki wiórek koksowych,
WYKONANIE
Masło rozpuszczamy, studzimy. Płatki
mieszamy w misce z wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia i
cukrem, posypkę a na końcu dodajemy ostudzone masło i rozkłócone
jajko, mieszamy. Masę odstawiamy do lodówki na 15 minut, aby masa trochę stężała.
Z powstałej masy robimy kulki wielkości orzecha
włoskiego, rozpłaszczamy, obtaczamy w mące kokosowej. Układamy na
blasze 2-cm odstępach. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.
Świetne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńMniam! Uwielbiam jaglane słodkości :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/