środa, 15 listopada 2017

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM MIELONYM I WARZYWAMI

Kolorowa zapiekanka w jesiennych barwach z użyciem skarbów jesieni: ziemniaków, marchwi, pietruszki, cebuli, papryki, kalafiora i cukinii.
Podana na ciepło rozgrzeje w chłodne jesienne dni.

 

 




SKŁADNIKI

5 dużych ziemniaków,
30 dag mięsa mielonego,
1 szkl. przecieru pomidorowego,
1 marchew,
1 pietruszka,
1 mała papryka,
sól,
pieprz,
2 ząbki czosnku,
słodka papryka,
majeranek,
1 cebula,
kilka różyczek ugotowanego kalafiora,
1 mała cukinia,
1 kulka mozarelli,
olej




WYKONANIE

Garnek firmy AMBITION
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie (użyłam garnka firmy Ambition), lekko studzimy, kroimy w kostkę, układamy w formie żaroodpornej. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy mięso mielone, startą na tarce marchew, pokrojoną w cienkie paski paprykę oraz pietruszkę, czosnek - całość smażymy. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy przecier oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, majeranek. Dusimy kilkanaście minut. Gotowe mięso wykładamy na ziemniaki, układamy plastry mozarelli. Następnie układamy różyczki kalafiora oraz pokrojoną w cienkie plastry cukinię. Posypujemy solą i pieprzem. Zapiekamy 25 minut w 180 stopniach.


UWAGA:  na czytelników mojego bloga na hasło ZDROWA-JESIEŃ czeka zniżka w wysokości  10% na produkty Ambition w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.) 

 

hashtag #myAmbition


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz