wtorek, 28 listopada 2017

GOFRY Z DŻEMEM

Idealnie chrupiące gofry, któż ich nie lubi?  Ja od razu zjadam kilka naraz. Najlepszym dodatkiem jest dżem truskawkowy.

#lowicz #dzem #konfitura #truskawki 

 


SKŁADNIKI
1 ¼ szkl. mąki pszennej,
½ szkl. wody gazowanej,
2 jajka,
¼ szkl. mleka,
3 łyżki cukru,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
3 łyżki rozpuszczonego masła,
dżem truskawkowy Łowicz



WYKONANIE

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. W oddzielnej misce miksujemy żółtka z cukrem, dodajemy wodę, mleko oraz wystudzone masło, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy.
Gofrownicę smarujemy olejem, nalewamy ciasto, pieczemy ok. 4-5 minut w zależności od gofrownicy. Najlepiej nie otwierać gofrownicy podczas pieczenia. Studzimy na kratce, dzięki temu pozostaną chrupiące. Podajemy z dżemem.




1 komentarz: