Idealnie chrupiące gofry, któż ich nie lubi? Ja od razu zjadam kilka naraz. Najlepszym dodatkiem jest dżem truskawkowy.
#lowicz #dzem #konfitura #truskawki
SKŁADNIKI
1 ¼ szkl. mąki pszennej,
½ szkl. wody gazowanej,
2 jajka,
¼ szkl. mleka,
3 łyżki cukru,
1 płaska łyżeczka proszku do
pieczenia,
szczypta soli,
3 łyżki rozpuszczonego masła,
dżem truskawkowy Łowicz
WYKONANIE
Żółtka oddzielamy od białek. Białka
ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. W oddzielnej misce
miksujemy żółtka z cukrem, dodajemy wodę, mleko oraz wystudzone
masło, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na
końcu dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy.
Gofrownicę smarujemy olejem, nalewamy
ciasto, pieczemy ok. 4-5 minut w zależności od gofrownicy.
Najlepiej nie otwierać gofrownicy podczas pieczenia. Studzimy na
kratce, dzięki temu pozostaną chrupiące. Podajemy z dżemem.
Pyszne :) Uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuń