sobota, 25 listopada 2017

ROGALIKI ORZECHOWO-CYNAMONOWE

Malutkie rogaliki z pysznym nadzieniem orzechowo-cynamonowym. Podczas pieczenia uwalnia się cudowny aromat.



SKŁADNIKI
Ciasto:
135 g masła,
135 g serka do smarowania pieczywa,
1 łyżka cukru pudru,
135 g mąki pszennej


Nadzienie:
70 g zmielonych orzechów włoskich,
40 g cukru trzcinowego Diamant,
1 płaska łyżeczka cynamonu


Dodatkowo:
1 żółtko,
cukier waniliowy do posypania



WYKONANIE

Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagniatamy, dzielimy na 2 kulki, wkładamy do torebek foliowych a następnie na 30 minut do zamrażarki.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, smarujemy rozkłóconym żółtkiem, posypujemy nadzieniem, dzielimy na 16 trójkątów, zwijamy w rogaliki. Układamy na blasze, smarujemy żółtkiem, posypujemy cukrem waniliowym. Tak robimy z drugą częścią ciasta. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Następnie studzimy na kratce.

Nadzienie: Orzechy mieszamy z cukrem i cynamonem.


#cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant


8 komentarzy: