W starym zeszycie odkopałam przepis na ciasto o nazwie "niebo w gębie" i rzeczywiście jest przepyszne - szarlotka z orzechowym kremem, polecam na weekend.
SKŁADNIKI
CIASTO: forma 24x38 cm
4 szkl. mąki
1 kostka margaryny
1/2 szkl. cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 łyżka smalcu
2 żółtka, 1 całe jajko
4 szkl. mąki
1 kostka margaryny
1/2 szkl. cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 łyżka smalcu
2 żółtka, 1 całe jajko
2,3 łyżki śmietany (ile ciasto
przyjmie)
MASA JABŁKOWA:
ok. 1,5 kg jabłek,
2-3 łyżki cukru
2 galaretki truskawkowe
KREM ORZECHOWY:
2 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. mleka 3,2 %
20 dag zmielonych orzechów włoskich
1 kostka masła
1 kieliszek wódki
DODATKOWO:
herbata do nasączenia
polewa czekoladowa
MASA JABŁKOWA:
ok. 1,5 kg jabłek,
2-3 łyżki cukru
2 galaretki truskawkowe
KREM ORZECHOWY:
2 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. mleka 3,2 %
20 dag zmielonych orzechów włoskich
1 kostka masła
1 kieliszek wódki
DODATKOWO:
herbata do nasączenia
polewa czekoladowa
WYKONANIE
- CIASTO: z podanych składników zagniatamy kruche kruche ciasto, dzielimy na 3 części, każdą część pieczemy ok.20-25 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasta nasączamy herbatą.
- MASA JABŁKOWA: Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę, zasypujemy cukrem, dusimy w rondlu ok. 15 minut, następnie dodajemy galaretki, zagotowujemy. Gorącą masą przekładamy ciasta, dociskamy..
- KREM ORZECHOWY: Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, następnie orzechy, mieszamy, zagotowujemy na małym ogniu, uważając aby masa się nie przypaliła. Studzimy. Ucieramy masło, dodajemy po trochu masę orzechową oraz alkohol. Krem wykładamy na wystudzone ciasto, polewamy polewą.
Apetyczne ciasteczko ;)
OdpowiedzUsuńdzięki ;0
UsuńWygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńDaj znać jak Ci smakowało ;)
UsuńAniu piekę podobne ciacho. Tylko 2 placki przekładam powidłami sliwkowymi i na to masa orzechową, którą uwielbiam :) Pyszne, chętnie wypróbowalabym twojej wersji :)
OdpowiedzUsuńAsiu a ja z powidłami jeszcze nie robiłam , muszę spróbować
Usuń