środa, 22 marca 2017

ZUPA MEKSYKAŃSKA Z KURCZAKIEM

Treściwa zupa z dodatkiem czerwonej fasoli na chłodne dni, jak ten dzisiejszy - doskonale rozgrzewa a przy tym rewelacyjnie smakuje. W wersji na szybko można użyć fasoli z puszki.



SKŁADNIKI


1 podwójna pierś z kurczaka,
1 l bulionu warzywnego,
1 cebula,
1 papryka czerwona,
½ puszki kukurydzy,
1 puszka pomidorów krojonych,
½ łyżeczki przyprawy meksykańskiej,
2 łyżki mąki
sól,
pieprz,
przyprawa do kurczaka,
papryka słodka,
2 łyżki oleju



WYKONANIE

Fasolę moczymy co najmniej 12 godzin przed ugotowaniem. Następnie gotujemy w zmienionej wodzie do miękkości. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. W garnku o grubym dnie podsmażamy cebulę, dodajemy kurczaka oraz rozdrobnione papryczki chilli, smażymy 10 minut. Następnie dodajemy paprykę czerwoną i pomidory podsmażamy 5 minut, podlewamy bulionem, dodajemy fasolę i kukurydzę – gotujemy 10 minut pod przykryciem, dodajemy paprykę słodką, przyprawę meksykańską oraz sól i pieprz, zagęszczamy mąką rozrobioną w wodzie – zagotowujemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz