Treściwa zupa z dodatkiem czerwonej fasoli na chłodne dni, jak ten dzisiejszy - doskonale rozgrzewa a przy tym rewelacyjnie smakuje. W wersji na szybko można użyć fasoli z puszki.
SKŁADNIKI
1 podwójna pierś z kurczaka,
300 g fasoli czerwonej,
1 l bulionu warzywnego,
1 cebula,
1 papryka czerwona,
½ puszki kukurydzy,
1 puszka pomidorów krojonych,
½ łyżeczki przyprawy meksykańskiej,
2 łyżki mąki
sól,
pieprz,
przyprawa do kurczaka,
papryka słodka,
2 łyżki oleju
WYKONANIE
Fasolę moczymy co najmniej 12 godzin
przed ugotowaniem. Następnie gotujemy w zmienionej wodzie do
miękkości. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do
kurczaka. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. W garnku o grubym dnie
podsmażamy cebulę, dodajemy kurczaka oraz rozdrobnione papryczki
chilli, smażymy 10 minut. Następnie dodajemy paprykę czerwoną i
pomidory podsmażamy 5 minut, podlewamy bulionem, dodajemy fasolę i
kukurydzę – gotujemy 10 minut pod przykryciem, dodajemy
paprykę słodką, przyprawę meksykańską oraz sól i pieprz,
zagęszczamy mąką rozrobioną w wodzie – zagotowujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz