Drożdżowe ślimaczki wypełnione cynamonowym nadzieniem, pychotka do codziennej kawy czy mleka, oraz deser na niedzielne popołudnie. Kto nie próbował jeszcze serdecznie polecam.
SKŁADNIKI
Ciasto:
ok. 250 g mąki pszennej,
150 ml ciepłego mleka,
15 g drożdży,
2 łyżki cukru,
1 jajko,
2 łyżki stopionego masła
Nadzienie:
3 łyżki stopionego masła,
2 łyżeczki cynamonu,
3 łyżki brązowego cukru
Dodatkowo:
lukier,
kilka łyżek mleka
WYKONANIE
Zaczyn: Drożdże kruszymy do miski,
posypujemy łyżką cukru, dodajemy ciepłe mleko oraz 1 łyżkę
mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w
ciepłe miejsce.
Mąkę mieszamy z resztą cukru, dodajemy zaczyn,
jajko i masło, wyrabiamy aż powstanie jednolite ciasto, formujemy
kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w
ciepłe miejsce na 45 minut.
Następnie ciasto rozwałkowujemy na
prostokąt.Smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy cynamonem
wymieszanym z cukrem, zawijamy mocno jak roladę i tniemy na 12
kawałków.
Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie
smarujemy ciepłym mlekiem i wkładamy do piekarnika, pieczemy ok. 20
minut w 180 stopniach. Wystudzone polewamy lukrem.
uwielbiam je :) świetne do kawy lub z kubkiem mleka ;)
OdpowiedzUsuńDzięki bardzo serdecznie za ciekawy pomysł jako dodatek do kawy.
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuń;)
Usuń