niedziela, 5 marca 2017

CINNAMON ROLLS

Drożdżowe ślimaczki wypełnione cynamonowym nadzieniem, pychotka do codziennej kawy czy mleka, oraz deser na niedzielne popołudnie. Kto nie próbował jeszcze serdecznie polecam.

 


 

SKŁADNIKI
Ciasto:
ok. 250 g mąki pszennej,
150 ml ciepłego mleka,
15 g drożdży,
2 łyżki cukru,
1 jajko,
2 łyżki stopionego masła

Nadzienie:
3 łyżki stopionego masła,
2 łyżeczki cynamonu,
3 łyżki brązowego cukru

Dodatkowo:
lukier,
kilka łyżek mleka





WYKONANIE
Zaczyn: Drożdże kruszymy do miski, posypujemy łyżką cukru, dodajemy ciepłe mleko oraz 1 łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. 
Mąkę mieszamy z resztą cukru, dodajemy zaczyn, jajko i masło, wyrabiamy aż powstanie jednolite ciasto, formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. 
Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt.Smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem, zawijamy mocno jak roladę i tniemy na 12 kawałków. 
Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie smarujemy ciepłym mlekiem i wkładamy do piekarnika, pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Wystudzone polewamy lukrem.


6 komentarzy: