poniedziałek, 24 października 2016

CZEKOLADOWE CIASTO Z BURACZKAMI

Obłędnie czekoladowe ciasto, które trochę w smaku przypomina murzynka. Buraczków w środku nie czuć, ani nie widać. Proponuję zrobić podwójną porcję, gdyż szybko znika z talerzy.

 


SKŁADNIKI
Ciasto:
1 szkl. mąki pszennej (o poj. 250 ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
¾ szkl. cukru,
200 g buraczków startych na tarce o grubych oczkach,
3 jajka,
150 ml oleju,
100 g gorzkiej czekolady,
¼ szkl. ciemnego kakao



Polewa:
3 łyżki margaryny,
3 łyżki mleka,
3 łyżki cukru,
3 łyżki kakao,
1 łyżka śmietany 18%


Dekoracja: 


WYKONANIE
Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Czekoladę siekamy nożem. Jajka ubijamy z cukrem w oddzielnej misce, dodajemy olej, mieszamy. Następnie dodajemy sypką mieszankę, delikatnie miksujemy. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę i buraczki, mieszamy łyżką. Gotową masę przekładamy do formy o wym. 25X21 cm wyłożonej pergaminem, pieczemy ok. 45-50 min w 175 stopniach, do suchego patyczka. Wystudzone ciasto polewamy polewą.

Polewa: w garnuszku podgrzewamy margarynę z cukrem i mlekiem, dodajemy kakao (nie zagotowujemy), mieszamy dokładnie aby nie było grudek, wyłączamy gaz. Dodajemy śmietanę, mieszamy. Gdyby polewa była za rzadka dodajemy więcej kakao.



5 komentarzy: