czwartek, 6 października 2016

KAKAOWE MUFFINKI Z CUKINIĄ

Muffinki te są wilgotne, z kawałkami czekolady, a całość wieńczą posiekane orzechy. Z kubkiem gorącej kawy bądź herbaty smakują rewelacyjnie, więc na jednej muffince się nie skończy.









SKŁADNIKI
1 szkl. cukinii startej na dużych oczkach,
2 szkl. mąki,
¾ szkl. cukru,
2 jajka,
1/3 szkl. oleju,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
2 łyżki kakao,
½ łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
½ szkl. posiekanych orzechów włoskich,
½ tabliczki gorzkiej czekolady
polewa czekoladowa

WYKONANIE

Mąkę mieszamy z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz cukrem. W 2 misce łączymy jajka z jogurtem oraz olejem, roztrzepujemy dodajemy suche składniki oraz cukinię, mieszamy łyżką, dodajemy posiekaną czekoladę. Gotową masę przekładamy do foremek na muffiny, posypujemy orzechami. Pieczemy ok. 20 -25 min w temp. 180 stopni.


Dodatkowo możemy polać wierzch polewą czekoladową.

2 komentarze:

  1. Muszą być znakomite, bo prezentują się pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proponuje polac polewa czekoladowa i beda jeszcze lepsze

    OdpowiedzUsuń