wtorek, 4 października 2016

BABKA Z COLĄ I KOKOSEM

 pyszna, puszysta babka dzięki dodaniu coca coli, do popołudniowej kawy idealna




SKŁADNIKI

Składniki mokre:
200 g masła
¾ szkl. Coca coli
½ szkl. mleka
2 jajka

Składniki suche:
250 g mąki pszennej
250 g cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
szczypta soli
3 łyżki wiórek kokosowych

Polewa:
3 łyżki margaryny
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki śmietany

Dodatkowo:
wiórki kokosowe
masło do wysmarowania formy
bułka tarta


WYKONANIE
Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy resztę mokrych składników. W drugiej misce łączymy suche składniki, dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką. Gdyby ciasto było zbyt gęste dodajemy więcej coli. Pieczemy ok. 50 min.w 180 stopniach
Po wystudzeniu polewamy polewą: rozpuszczamy margarynę z cukrem, dodajemy kakao, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Zdejmujemy z gazu, dodajemy śmietanę i mieszamy. Polewamy wystudzone ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.


7 komentarzy: