niedziela, 9 października 2016

SERNIK ŁACIATEK

W planach miał być sernik na murzynku, a wyszedł murzynek na serniku ;) Lekkie ciasto murzynkowe wypłynęło nad masę serową i tak oto powstało to ciasto. 

 










SKŁADNIKI
Murzynek: forma o wymiarach 21x26 cm
½ kostki masła,
½ szkl. cukru,
6 łyżek mleka,
2 łyżki kakao,
¾ szkl. mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 jajka


Masa serowa:
500 g twarogu,
3 jajka,
½ szkl. cukru,
1 budyń waniliowy,
¼ szkl. oleju,
150 g serka waniliowego,
olejek waniliowy
Dodatkowo:
 czekolada gorzka,
2 łyżki śmietanki 30%,



WYKONANIE
Murzynek: 
Masło rozpuszczamy razem z cukrem, mlekiem i kakao. Odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzoną masę przelewamy do miski, dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia a na końcu pianę ubitą z białek. Tak przygotowaną masę wykładamy na brytfankę wyłożoną pergaminem. 
 
Masa serowa:
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy zmielony twaróg, serek, budyń, olej i aromat. Tak przygotowaną masę delikatnie wykładamy na ciasto murzynkowe. Pieczemy 50 min.w 180 stopniach. 
Nad kąpielą wodną rozpuszczamy czekoladę wraz ze śmietanką. Po wystudzeniu polewamy ciasto, posypujemy perełkami.



Masa serowa poszła na dół, ponieważ ciasto było lżejsze, jeśli dodamy więcej mąki powinno zostać na dole, a masa serowa u góry.

3 komentarze:

  1. Alez apatyczny serniczek, chetnie bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  2. Nieważne w jakiej kolejności, na pewno jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń