środa, 15 marca 2017

CIASTECZKA LION

Pyszne i chrupiące ciasteczka z posypką lion Cukieteria, pełnoziarniste, z orzechami arachidowymi, to doskonała propozycja na drugie śniadanie czy przekąskę.





 

SKŁADNIKI

½ szkl. mąki graham,
3 łyżki mąki pszennej,
1/3 szkl. brązowego cukru,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
60 g posiekanych orzechów arachidowych,
½ szkl. posypki Lion,
1 jajko,
2 łyżki masła orzechowego (bez soli i cukru),
100 g masła




WYKONANIE
Miękkie masło ucieramy z masłem orzechowym, dodajemy jajko, a następnie mąki wymieszane z proszkiem, cukrem i płatkami, dokładnie mieszamy, dodajemy na końcu orzechy i posypkę, mieszamy. Mokrymi dłońmi nabieramy masę, lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze zachowując odstępy. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach.



Czas przygotowania: 30 min
Porcje: 25 sztuk


2 komentarze: