sobota, 4 marca 2017

PULPETY Z KASZĄ MANNĄ

Delikatne pulpety z dodatkiem kaszy manny w sosie pomidorowym, to pyszna propozycja na codzienny obiad. Pulpeciki podałam z moim ulubionym makaronem świderki od Lubella

 


 

SKŁADNIKI

Pulpety:
0,5 kg mięsa mielonego,
4 łyżki kaszy manny,
1 jajko,
sól,
pieprz,
mąka do obtoczenia

Sos:
1 cebula,
1 puszka krojonych pomidorów,
1szkl. bulionu,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 liście laurowe,
3 ziela angielskie,
2 ziarna pieprzu,
2 ząbki czosnku,
szczypta cukru,
1 łyżeczka bazylii




WYKONANIE 
Pulpety: 
Mięso mieszamy z jajkiem, kaszą i przyprawami, dobrze wyrabiamy. 
Sos:
Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy pomidory z puszki, smażymy jeszcze ok. 5 minut, blendujemy. Zblednowaną masę przekładamy do garnka, dodajemy bulion, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Gotujemy ok. 10 minut, dodajemy koncentrat i cukier do smaku, gdyby sosu wyszło za mało dodajemy więcej wody. Do sosu wkładamy delikatnie pulpety, dusimy na małym ogniu 30 minut,od czasu do czasu mieszając. Podajemy z ryżem, kaszą lub makaronem.






2 komentarze:

  1. Czy te pulpety smażymy, czy takie obtoczone w mace kladziemy do sosu prosze o odpowiedz

    OdpowiedzUsuń