Delikatne pulpety z dodatkiem kaszy manny w sosie pomidorowym, to pyszna propozycja na codzienny obiad. Pulpeciki podałam z moim ulubionym makaronem świderki od Lubella
SKŁADNIKI
Pulpety:
0,5 kg mięsa mielonego,
4 łyżki kaszy manny,
1 jajko,
1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego,
sól,
pieprz,
mąka do obtoczenia
Sos:
1 cebula,
1 puszka krojonych pomidorów,
1szkl. bulionu,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 liście laurowe,
3 ziela angielskie,
2 ziarna pieprzu,
2 ząbki czosnku,
szczypta cukru,
1 łyżeczka bazylii
WYKONANIE
Pulpety:
Sos:
Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy z
czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy pomidory z puszki,
smażymy jeszcze ok. 5 minut, blendujemy. Zblednowaną masę
przekładamy do garnka, dodajemy bulion, ziele angielskie, pieprz i
liście laurowe. Gotujemy ok. 10 minut, dodajemy koncentrat i cukier
do smaku, gdyby sosu wyszło za mało dodajemy więcej wody. Do sosu
wkładamy delikatnie pulpety, dusimy na małym ogniu 30 minut,od
czasu do czasu mieszając. Podajemy z ryżem, kaszą lub makaronem.
Czy te pulpety smażymy, czy takie obtoczone w mace kladziemy do sosu prosze o odpowiedz
OdpowiedzUsuńobtoczone pulpeciki wkładamy do sosu
Usuń