sobota, 11 marca 2017

NIEBO W GĘBIE

 W starym zeszycie odkopałam przepis na ciasto o nazwie "niebo w gębie" i rzeczywiście jest przepyszne - szarlotka z orzechowym kremem, polecam na weekend.






SKŁADNIKI

CIASTO: forma 24x38 cm
4 szkl. mąki
1 kostka margaryny
1/2 szkl. cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 łyżka smalcu
2 żółtka, 1 całe jajko
2,3 łyżki śmietany (ile ciasto przyjmie)

MASA JABŁKOWA:
ok. 1,5 kg jabłek,
2-3 łyżki cukru
2 galaretki truskawkowe

KREM ORZECHOWY:
2 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. mleka 3,2 %
20 dag zmielonych orzechów włoskich
1 kostka masła
1 kieliszek wódki

DODATKOWO:
herbata do nasączenia
polewa czekoladowa

WYKONANIE
CIASTO: z podanych składników zagniatamy kruche kruche ciasto, dzielimy na 3 części, każdą część pieczemy ok.20-25 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasta nasączamy herbatą.
MASA JABŁKOWA: Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę, zasypujemy cukrem, dusimy w rondlu ok. 15 minut, następnie dodajemy galaretki, zagotowujemy. Gorącą masą przekładamy ciasta, dociskamy..
KREM ORZECHOWY: Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, następnie orzechy, mieszamy, zagotowujemy na małym ogniu, uważając aby masa się nie przypaliła. Studzimy. Ucieramy masło, dodajemy po trochu masę orzechową oraz alkohol. Krem wykładamy na wystudzone ciasto, polewamy polewą.
 
 

7 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu piekę podobne ciacho. Tylko 2 placki przekładam powidłami sliwkowymi i na to masa orzechową, którą uwielbiam :) Pyszne, chętnie wypróbowalabym twojej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu a ja z powidłami jeszcze nie robiłam , muszę spróbować

      Usuń