środa, 27 lipca 2016

LECZO Z CUKINIĄ

Jest to "must have" w moim letnim menu. Mogłabym jeść leczo, jeść i jeść. Jedni podają z ryżem, kaszą a ja najbardziej lubię z chlebem.

 


 


SKŁADNIKI

1 cebula,
1 cukinia,
2 papryki czerwone,
2 pomidory,
½ kg kiełbasy śląskiej,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
½ łyżeczki ostrej papryki,
sól,
pieprz,
majeranek,
olej,
1 łyżka mąki




WYKONANIE
Cebulę kroimy w piórka. Papryki i cukinię myjemy, pozbawiamy nasion. Kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w plastry lub półplastry. W garnku o grubym dnie na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy cukinię i papryki, podlewamy wodą, dusimy pod przykryciem. Gdy zmiękną dodajemy pomidory. Kiełbasę podsmażamy, dodajemy do miękkich warzyw, dusimy 5 minut, zaprawiamy mąką i koncentratem, doprawiamy do smaku.

4 komentarze:

  1. Idealna, lekka potrawa na upalne dni. Ja też najbardziej lubię jeść leczo z chlebem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczny obiad w sam raz na teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie leczo (przepis Ani) z pęczakiem idealne danie szybko i smacznie , Aldona

    OdpowiedzUsuń