sobota, 9 lipca 2016

TARTA Z CUKINIĄ I FETĄ


Cukinia już się pojawiła w ogródkach, na straganach i sklepach. Przez najbliższych kilka tygodni będziemy mogli robić z niej różne potrawy. Dziś proponuję pyszną tartę, której smak podkreśli ser typu feta. Doskonale sprawdzi się na letni obiad lub kolację.

 

 

 

 

 SKŁADNIKI

CIASTO:
1 ½ szkl. mąki,
½ kostki masła,
2 łyżki śmietany,
1 jajko,
½ łyżeczki soli,
½ łyżeczki majeranku

Farsz:
1 mała cukinia,
100 g sera feta,
2 plastry sera wędzonego,
3 kawałki papryki marynowanej,
½ szkl. śmietany,
2 jajka,
majeranek, słodka papryka,
sól,
pieprz,
1 ząbek czosnku

WYKONANIE 

Ciasto: Podane składniki szybko zagniatamy ze sobą, chowamy do lodówki na 30 min, następnie cienko rozwałkowujemy i przekładamy do szklanej formy o śr. 26 cm.

Farsz: Cukinię kroimy w cienkie plasterki, obsmażamy na patelni aby zmiękła, doprawiamy solą i pieprzem. Paprykę kroimy w plastry, sery w kostkę. 
Sos: Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy czosnkiem i przyprawami.

Ciasto nakłuwamy widelcem, podpiekamy 10 min w 180 stopniach. Układamy na cieście warstwę cukinii, następnie paprykę, ser feta. Zalewamy sosem, układamy resztę cukinii oraz ser wędzony. Zapiekamy całość 25 min w 180 stopniach.

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz