wtorek, 26 lipca 2016

SERNIK CZEKOLADOWY Z JAGODAMI BEZ PIECZENIA

łatwy w przygotowaniu sernik na zimno, który zrobiłam na swoje imieniny

 






SKŁADNIKI

Biszkopt: 
 blaszka: 20x28 cm
3 jajka,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
500 g sera z wiaderka na sernik,
4 łyżeczki żelatyny,
1-2 łyżki cukru pudru,
1 czekolada nadziewana "Złoty Orzech" Goplana

Dodatkowo:
galaretka owoce leśne,
kuleczki czekoladowe,
jagody,
biszkopty podłużne,
herbata do nasączenia



WYKONANIE

Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, wylewamy do formy. Pieczemy ok. 15-20 min w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika studzimy, zdejmujemy papier.

Masa serowa:
Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Serek miksujemy z cukrem, dodajemy ostudzoną czekoladę oraz żelatynę. Połowę masy wylewamy na biszkopt, na wierzchu układamy po kilka biszkptów nasączonych w herbacie, zalewamy resztą masy. Wierzch posypujemy jagodami i kuleczkami. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szkl. wrzątku. 
Gdy masa stężeje zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.



3 komentarze: