poniedziałek, 25 lipca 2016

KOKARDKI Z WARZYWAMI NA SPOSÓB GRECKI

Kuchnia grecka słynie z prostoty i użycia wielu warzyw i przypraw, w tym soli morskiej, papryki oraz cukinii. Postanowiłam przygotować szybkie danie makaronowe z użyciem jogurtu greckiego. A żeby było pożywne, dodałam kurczaka. Danie to możemy również spożywać na zimno - sprawdzi się na drugie śniadanie, jako sycąca sałatka.


 


SKŁADNIKI

ulubiony makaron, np. kokardki,
5 dużych pieczarek,
1 mała cukinia,
1 pierś z kurczaka,
jogurt typu greckiego,
przyprawa do kurczaka,
sól morska drobnoziarnista o'Sole,
pieprz,
1 ząbek czosnku,
słodka papryka



WYKONANIE

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. 
Pierś z kurczaka kroimy w paski, posypujemy przyprawą do kurczaka, dodajemy 2 łyżki jogurtu, mieszamy, odstawiamy na 30 min do lodówki. 
Pieczarki obieramy, kroimy na 8 części. Cukinię kroimy w kostkę. 
Mięso smażymy na złoto na 3 łyżkach oleju, następnie zdejmujemy z patelni. 
Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki i cukinię, solimy, a następnie dusimy do miękkości. 
Gdy składniki będą miękkie dodajemy 3-4 łyżki jogurtu greckiego, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy. 
Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię, a na końcu makaron, całość razem mieszamy.


1 komentarz: