piątek, 1 lipca 2016

TORCIK PSZCZÓŁKA

Dwu smakowy, dwukolorowy sernik na zimno o smaku czekoladowo - adwokatowym,  który swą nazwę zawdzięcza dwukolorowym rurkom czekoladowym oraz dodatkowi miodu, który pszczółki produkują. Idealny torcik na zimno na upalne dni, tylko dla dorosłych.

 





SKŁADNIKI

Spód:
4 łyżki roztopionego masła,
2 łyżki miodu,
1/3 szkl. zmielonych orzechów włoskich

Masa czekoladowa:
150 g serka mascarpone,
200 g śmietany kremówki,
4 łyżeczki żelatyny,
50 g gorzkiej czekolady,
50 g mlecznej czekolady

Masa adwokatowa:
1 łyżka żelatyny,
100 ml kremówki,
100 ml adwokata



Dodatkowo:
kilka ciastek do dekoracji



WYKONANIE

Spód: masło rozpuszczamy, ciastka rozdrabniamy, mieszamy z masłem, orzechami i miodem. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy folią, wykładamy spód herbatnikowy, wkładamy do lodówki.



Masa czekoladowa:
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Ubijamy kremówkę, dodajemy mascarpone, czekoladę a na końcu wystudzoną żelatynę. Wylewamy cienką warstwę masy. Wokół obręczy tortownicy układamy obok siebie rurki czekoladowe, zalewamy resztą masy. Odstawiamy do stężenia.

Masa adwokatowa:
Żelatynę rozpuszczamy w ¼ wrzątku, studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy ajerkoniak a na końcu żelatynę, mieszamy. Wylewamy na zastygniętą masę czekoladową. Na wierzchu układamy ciastka przekrojone na pół. Ozdabiamy kuleczkami czekoladowymi. Schładzamy całą noc w lodówce.

 

6 komentarzy:

  1. Fantastyczny torcik Aniu :) Porywam kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  2. piekłam dano temu ciasto "pszczółka" było zupełnie inne niż Twój torcik! a ten wygląda mego-pysznie! chętnie porwałabym kawałek...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mój autorski przepis ;) a nazwę wymyśliłam ze względu na kolorowe paski

      Usuń
  3. Pięknie się prezentuje :) i pewnie jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, cudo! Taki torcik idealnie nadawałby się na kinderbal (pomijając oczywiście zawartość alkoholową) :)

    OdpowiedzUsuń