poniedziałek, 19 grudnia 2016

KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z PIECZARKAMI

  Rogaliki takie idealnie będą pasowały do czerwonego wigilijnego barszczu. Zrobione z ciasta krucho-drożdżowego zachowają świeżość na dłużej.

 


 


SKŁADNIKI

Ciasto:
½ szkl. kwaśnej śmietany,
20 g świeżych drożdży,
2 szkl. mąki,
1 jajko,
½ kostki masła,
½ łyżeczki soli,
3 łyżki mleka,
majeranek

Farsz pieczarkowy:
30 dag pieczarek,
2 cebule,
sól, pieprz




WYKONANIE

Ciasto: Drożdże rozpuszczamy ze śmietaną. Do miski wsypujemy mąkę i sól, robimy dołek, wlewamy śmietanę z drożdżami, wbijamy jajko, dodajemy pokrojone w kostkę masło. Zagniatamy ciasto, chowamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz.
Farsz: Pieczarki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Cebule kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na złoto, dodajemy pieczarki, doprawiamy przyprawami, dusimy do miękkości.

Wykonanie rogalików: Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy okrąg, kroimy na 8 kawałków, na szerszym końcu kładziemy farsz, zawijamy w rogalika, smarujemy mlekiem i posypujemy majerankiem. Robimy tak z resztą ciasta. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach.

2 komentarze:

  1. Robiłem w zeszłym roku z żoną i przyznam że były bardzo dobre. Idealne do barszczu.

    OdpowiedzUsuń