piątek, 21 kwietnia 2017

PORZECZKOWIEC

Ciasto zainspirowane stroną MojeWypieki, jednakże zrobiłam biszkopt na bazie budyniu czekoladowego oraz zmodyfikowałam troszkę krem. Biszkopt przełożony kremem serowym, z warstwą bitej śmietany oraz dżemem z czarnej porzeczki, która nadaje całego smaku ciastu idealnie pasuje na każdą okazję.













SKŁADNIKI

Ciasto: blaszka o wymiarach 20x26 cm
4 jajka,
1 budyń czekoladowy,
½ szkl. cukru,
1 łyżka kakao,
2 czubate łyżki mąki tortowej ,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia



Krem serowy:
150 g masła,
300 g serka president naturalny,
1 opakowanie cukru waniliowego,
2 łyżki cukru pudru

Bita śmietana:
200 ml śmietany kremówki,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka żelatyny

Dodatkowo:
gorzka czekolada



WYKONANIE
 
Ciasto:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka oraz pozostałe składniki, mieszamy delikatnie, wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki. (Można dodatkowo nasączyć).


Krem serowy:
Miękkie masło ucieramy do białości, dodajemy cukier waniliowy i puder, a następnie po łyżce serka, aż uzyskamy jednolitą masę.

Bita śmietana:
Żelatynę rozrabiamy w niewielkiej ilości wrzącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a następnie przestudzoną żelatynę.



Ciasto smarujemy kremem serowym, układamy drugi blat uprzednio posmarowany dżemem (kładziemy dżemem do kremu serowego), smarujemy z drugiej strony dżemem, wykładamy bitą śmietanę, wyrównujemy, posypujemy posiekaną czekoladą. Chłodzimy kilka godzin w lodówce przed podaniem.

4 komentarze:

  1. To jedno z moich ulubionych ciast, ale ja dżem daję pod krem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. w jakiej temperaturze ?

    OdpowiedzUsuń
  3. w jakiej temperaturze?proszę o odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  4. przecież jest podana temperatura 180 stopni

    OdpowiedzUsuń