Ciasto zainspirowane stroną MojeWypieki, jednakże zrobiłam biszkopt na bazie budyniu czekoladowego oraz zmodyfikowałam troszkę krem. Biszkopt przełożony kremem serowym, z warstwą bitej śmietany oraz dżemem z czarnej porzeczki, która nadaje całego smaku ciastu idealnie pasuje na każdą okazję.
SKŁADNIKI
Ciasto: blaszka o wymiarach 20x26 cm
4 jajka,
1 budyń czekoladowy,
½ szkl. cukru,
1 łyżka kakao,
2 czubate łyżki mąki tortowej ,
1 płaska łyżeczka proszku do
pieczenia
Krem serowy:
150 g masła,
300 g serka president naturalny,
1 opakowanie cukru waniliowego,
2 łyżki cukru pudru
Bita śmietana:
200 ml śmietany kremówki,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
gorzka czekolada
WYKONANIE
Ciasto:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka
ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka oraz
pozostałe składniki, mieszamy delikatnie, wylewamy na blachę
wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu
przekrawamy na 2 placki. (Można dodatkowo nasączyć).
Miękkie masło ucieramy do białości,
dodajemy cukier waniliowy i puder, a następnie po łyżce serka, aż
uzyskamy jednolitą masę.
Bita śmietana:
Żelatynę rozrabiamy w niewielkiej
ilości wrzącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier
a następnie przestudzoną żelatynę.
Ciasto smarujemy kremem serowym,
układamy drugi blat uprzednio posmarowany dżemem (kładziemy dżemem
do kremu serowego), smarujemy z drugiej strony dżemem, wykładamy
bitą śmietanę, wyrównujemy, posypujemy posiekaną czekoladą.
Chłodzimy kilka godzin w lodówce przed podaniem.
To jedno z moich ulubionych ciast, ale ja dżem daję pod krem:)
OdpowiedzUsuńw jakiej temperaturze ?
OdpowiedzUsuńw jakiej temperaturze?proszę o odpowiedź
OdpowiedzUsuńprzecież jest podana temperatura 180 stopni
OdpowiedzUsuń