piątek, 28 kwietnia 2017

CIASTO SHREK

Pyszne orzeźwiające ciasto, z masą z zielonego soku, lekką pianką wiśniową, herbatnikami w czekoladzie, zalane galaretką ... pychotka

 



 


SKŁADNIKI
Biszkopt: blaszka 24x 38 cm
5 jajek,
1 szkl. mąki tortowej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
½ szkl. cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka oleju

Masa zielona:
900 ml soku zielonego Pysio,
3 budynie śmietankowe


Masa różowa:
330 ml śmietany 30%,
1 serek Danio (125g),
1 galaretka wiśniowa

Dodatkowo:
2 galaretki agrestowe

WYKONANIE:
Biszkopt: 
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem, dodajemy do masy, a na końcu olej, wszystko delikatnie mieszamy, wylewamy na formę wyłożoną pergaminem. Biszkopt pieczemy do suchego patyczka ok. 20 min.w 180 stopniach. Studzimy. Wystudzony biszkopt można lekko nasączyć np. sokiem pomarańczowym. 

Masa zielona:
W 1 szkl. soku rozrabiamy budynie, resztę zagotowujemy. Do gotującego soku dodajemy rozrobiony budyń, zagotowujemy. Gorącą masę wylewamy na biszkopt, studzimy.


Masa różowa:
W ¾ szkl. wrzątku rozrabiamy galaretkę, studzimy. Ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy serek, a na końcu tężejącą galaretkę. Wykładamy na zieloną masę, na wierzchu układamy ciastka. 

Całość zalewamy tężejącą galaretką rozrobioną w 700 ml wrzątku.
Ciasto przechowujemy w lodówce.





3 komentarze: