poniedziałek, 24 kwietnia 2017

DWUKOLOROWE CIASTKA

Kruche różyczki, tym razem dwukolorowe. Są przepyszne i świetnie prezentują się na stole. Poprzednio robiłam jednokolorowe, na które znajdziecie przepis TU

 





SKŁADNIKI

 
 


35 dag mąki (pół na pół mąki tortowej Basia i krupczatki),
250 g masła,
3 żółtka,
50 g cukru pudru,
szczypta soli,
2 łyżki śmietany,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao






Dodatkowo:
cukier puder



WYKONANIE
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy kakao zagniatamy, wkładamy do lodówki na 30 min. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka o średnicy 5 cm. Z pięciu kółek powstaną 2 różyczki. Układamy 5 kółek naprzemiennie: jasne, ciemne w taki sposób aby zachodziły na siebie, środek smarujemy marmoladą. Całość zwijamy, przecinamy na pół. Układamy na blasze lekko rozchylając płatki. Pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.





1 komentarz: