Kruche różyczki, tym razem dwukolorowe. Są przepyszne i świetnie prezentują się na stole. Poprzednio robiłam jednokolorowe, na które znajdziecie przepis TU.
SKŁADNIKI
35 dag mąki (pół na pół mąki tortowej Basia i
krupczatki),
250 g masła,
3 żółtka,
50 g cukru pudru,
szczypta soli,
2 łyżki śmietany,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao
Dodatkowo:
cukier puder
WYKONANIE
Z podanych składników zagniatamy
ciasto, dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy kakao zagniatamy,
wkładamy do lodówki na 30 min. Ciasto cienko rozwałkowujemy,
wycinamy kółka o średnicy 5 cm. Z pięciu kółek powstaną 2
różyczki. Układamy 5 kółek naprzemiennie: jasne, ciemne w taki
sposób aby zachodziły na siebie, środek smarujemy marmoladą.
Całość zwijamy, przecinamy na pół. Układamy na blasze lekko
rozchylając płatki. Pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach. Po
wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Jadłem i polecam - bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuń