Przepis zaczerpnięty ze strony Moje wypieki i domowe gotowanie na pyszne i zdrowe bułeczki na śniadanie.
SKŁADNIKI
700 g mąki orkiszowej + mąka
do podsypywania
200 ml maślanki,
200 ml ciepłej wody,
40 g drożdży,
1 łyżka soli,
1 łyżeczka cukru,
1/3 szkl. oleju,
2 łyżki słonecznika łuskanego,
1 łyżeczka czarnuszki,
2 łyżki płatków owsianych
Zaczyn: maślankę lekko podgrzewamy,
rozpuszczamy w niej drożdże, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki,
mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe
miejsce.
Ciasto: w misce mieszamy mąkę z solą,
dodajemy zaczyn, olej, wodę, czarnuszkę i słonecznik, mieszamy i
wyrabiamy ciasto, podsypując mąką w miarę potrzeby, tworząc
kulkę. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 50 minut w ciepłe
miejsce. Po tym czasie ciasto dzielimy na 14 części, z każdej
robimy kulkę, lekko spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej
pergaminem, przykrywamy ściereczką, odkładamy na 15 minut w ciepłe
miejsce. Po tym czasie bułki nożem lekko naciskamy na środku,
smarujemy ciepłym mlekiem, posypujemy czarnuszką i płatkami owsianymi. Pieczemy
20-25 minut w 200 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz