wtorek, 18 kwietnia 2017

PIZZA KORONA

Uwielbiam pizzę, tym razem postanowiłam zrobić w zupełnie innym wydaniu niż do tej pory. Dodajemy ulubione dodatki i możemy rozkoszować się jej smakiem.

 



SKŁADNIKI
Ciasto:
25 g drożdży,
½ łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki oliwy ,
ok. 2 szkl. mąki Basia do ciast drożdżowych,
¾ szkl. ciepłej wody



Nadzienie:
kawałek podsmażonego kurczaka, 
kilka ugotowanych różyczek brokuła, 
kawałek sera feta, 
3 łyżki kukurydzy, 
3 plastry papryki konserwowej, 
kawałek zielonej papryki, 
4 łyżki startego parmezanu

Sos:
2 łyżki ketchupu, 2 łyżki przecieru pomidorowego, suszona bazylia

WYKONANIE 
 
zdj nr 1
Drożdże rozkruszamy w dużej misce, dodajemy cukier i wodę, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5 min.w ciepłe miejsce. Do podrośniętych drożdży dodajemy mąkę, sól i olej, szybko wyrabiamy. Wkładamy do miski na 15 minut aby ciasto podrosło. Rozwałkowujemy i wykładamy na dużą blachę wyłożoną pergaminem, smarujemy ketchupem wymieszanym z koncentratem. Ciasto przecinamy na środku na 8 części (jak na zdj nr 1). 
Paprykę kroimy w paski, ser feta i kurczaka w kostkę. Układamy wszystkie składniki. Trójkąty pociętego ciasta zakładamy pod brzeg ciasta (zdj nr 2), całość posypujemy parmezanem (zdj nr 3). Pizzę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Podajemy z ulubionym sosem.
zdj nr 2
zdj nr 3




3 komentarze:

  1. wygląda bardzo efektownie! nie jestem fanką pizzy, ale chętnie porwałabym kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie - z racji podzielenia na części może być dobrą przekąską na spotkanie z przyjaciółmi :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń