Uwielbiam pizzę, tym razem postanowiłam zrobić w zupełnie innym wydaniu niż do tej pory. Dodajemy ulubione dodatki i możemy rozkoszować się jej smakiem.
SKŁADNIKI
Ciasto:
25 g drożdży,
½ łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki oliwy ,
ok. 2 szkl. mąki Basia do ciast drożdżowych,
¾ szkl. ciepłej wody
Nadzienie:
kawałek podsmażonego kurczaka,
kilka
ugotowanych różyczek brokuła,
kawałek sera feta,
3 łyżki
kukurydzy,
3 plastry papryki konserwowej,
kawałek zielonej papryki,
4 łyżki startego parmezanu
Sos:
2 łyżki ketchupu, 2 łyżki przecieru
pomidorowego, suszona bazylia
WYKONANIE
zdj nr 1 |
Drożdże rozkruszamy w dużej misce,
dodajemy cukier i wodę, mieszamy, przykrywamy ściereczką i
odstawiamy na 5 min.w ciepłe miejsce. Do podrośniętych drożdży dodajemy mąkę,
sól i olej, szybko wyrabiamy. Wkładamy do miski na 15 minut aby
ciasto podrosło. Rozwałkowujemy i wykładamy na dużą blachę
wyłożoną pergaminem, smarujemy ketchupem wymieszanym z
koncentratem. Ciasto przecinamy na środku na 8 części (jak na
zdj nr 1).
Paprykę kroimy w paski, ser
feta i kurczaka w kostkę. Układamy wszystkie składniki. Trójkąty pociętego ciasta
zakładamy pod brzeg ciasta (zdj nr 2), całość posypujemy parmezanem (zdj nr 3). Pizzę
wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20
minut. Podajemy z ulubionym sosem.
zdj nr 2 |
zdj nr 3 |
wygląda bardzo efektownie! nie jestem fanką pizzy, ale chętnie porwałabym kawałek:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie - z racji podzielenia na części może być dobrą przekąską na spotkanie z przyjaciółmi :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Ale wspaniały pomysł. Wow.
OdpowiedzUsuń