niedziela, 29 marca 2020

Torcik z mlekiem w proszku

Kakaowe wilgotne blaty ciasta przełożone masą z mleka w proszku oraz musem malinowym, a całość oblana czekoladą. 







Składniki 
Ciasto:
200 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 łyżki kakao,
160 g cukru,
150 ml coca coli,
100 ml oleju,
2 jajka
Krem:
½ szkl. mleka,
½ szkl. cukru,
1 cukier waniliowy
2 szkl. mleka w proszku,
200 g masła
Mus malinowy: 
1 galaretka malinowa,
120 g malin
Polewa czekoladowa:
50 g czekolady gorzkiej,
50 g czekolady mlecznej,
1 łyżka masła 

Dodatkowo: 
kawa do nasączenia ciasta




Ciasto: W 1 misce łączymy suche składniki, w 2 mokre – następnie łączymy razem, przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na pół. Nasączamy kawą

Krem:Mleko zagotowujemy z cukrami, studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy po trochu mleka, a na końcu mleko w proszku.
Mus malinowy: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Maliny miksujemy, mieszamy z galaretką.
Polewa: Czekolady rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. 

Przełożenie ciasta: W tortownicy układamy pierwszy blat ciasta, smarujemy 1/3 kremu, wykładamy tężejący mus malinowy. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Smarujemy 1/3 kremu, przykrywamy ciastem. Wierzch smarujemy resztą kremu. Całość oblewamy ostudzoną polewą. Ciasto przechowujemy w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz