poniedziałek, 30 marca 2020

Kolorowa tarta

Pyszna propozycja na obiad lub kolację.

 

 

Składniki
Ciasto:
10 dag masła
1 jajko
ok.1,5 szkl. mąki
łyżka śmietany
szczypta soli

Farsz:
mieszanka mrożonych warzyw: brokuł, kalafior, marchewka
25 dag fety
20 dag kiełbasy
10 dag żółtego sera
1/2 szkl. śmietany
2 jajka
sól, pieprz, zioła prowansalskie



Wykonanie






Ciasto: Z masła, mąki, śmietany, jajka i soli zagniatamy ciasto. Wkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy. Wylepiamy formę (u mnie 20 x 26 cm) i pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.

Farsz: Warzywa gotujemy, kiełbasę kroimy w półplastry. Fetę kroimy w kostkę. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Śmietanę mieszamy z jajkami, połową sera żółtego, solą i pieprzem i ziołami. Na ciasto wykładamy kiełbasę, warzywa i fetę. Zalewamy masą śmietanową. Posypujemy resztą sera. Pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz