gdy przyjdzie sezon na jagody, koniecznie musicie wypróbować to ciasto
SKŁADNIKI
Ciasto:
1 szkl. mąki,
1/3 szkl. cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
¼ szkl. oleju,
1 /2 szkl. śmietany,
1 jajko
Masa jagodowa:
800 ml jogurtu waniliowego,
2 łyżki cukru pudru,
4 łyżki żelatyny,
ok. 1 szkl. jagód
1/2 szkl. gorącej wody
Dodatkowo:
galaretka jagodowa przygotowana w 1
szkl. gorącej wody
jagody
WYKONANIE
Ciasto: Suche składniki łączymy w 1 misce, w
2 misce za pomocą widelca łączymy mokre składniki, następnie
mieszamy je ze sobą. Przekładamy do blaszki, pieczemy 15-20 min w
180 stopniach. Po wystudzeniu kroimy na skos w 2-cm paski.
Masa jagodowa: W gorącej wodzie rozpuszczamy
żelatynę, studzimy. Jagody rozdrabniamy blenderem. Jogurt miksujemy
z cukrem, dodajemy jagody oraz wystudzoną żelatynę.
Formę na ciasto wykładamy folią
aluminiową. Do blaszki wkładamy co drugi pasek ciasta. Wolne
miejsca wypełniamy masą jagodową, smarujemy cienko masą całe
ciasto. Następnie tam gdzie wylaliśmy masę jagodową układamy
pozostałe paski ciasta, a pomiędzy nie wlewamy masę jagodową.
Posypujemy jagodami. Całość zalewamy tężejącą galaretką.
Całość wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Pięknie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńo jejciu - to moje wspomnienie z dzieciństwa
OdpowiedzUsuńwygląda dokładnie tak jak w czasach PRL