niedziela, 26 czerwca 2016

JAGODOWA SZACHOWNICA

gdy przyjdzie sezon na jagody, koniecznie musicie wypróbować to ciasto

 






SKŁADNIKI

Ciasto:
1 szkl. mąki,
1/3 szkl. cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
¼ szkl. oleju,
1 /2 szkl. śmietany,
1 jajko

Masa jagodowa:
800 ml jogurtu waniliowego,
2 łyżki cukru pudru,
4 łyżki żelatyny,
ok. 1 szkl. jagód
1/2 szkl. gorącej wody

Dodatkowo:
galaretka jagodowa przygotowana w 1 szkl. gorącej wody
jagody

 

WYKONANIE


Ciasto: Suche składniki łączymy w 1 misce, w 2 misce za pomocą widelca łączymy mokre składniki, następnie mieszamy je ze sobą. Przekładamy do blaszki, pieczemy 15-20 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu kroimy na skos w 2-cm paski.


Masa jagodowa: W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę, studzimy. Jagody rozdrabniamy blenderem. Jogurt miksujemy z cukrem, dodajemy jagody oraz wystudzoną żelatynę.

Formę na ciasto wykładamy folią aluminiową. Do blaszki wkładamy co drugi pasek ciasta. Wolne miejsca wypełniamy masą jagodową, smarujemy cienko masą całe ciasto. Następnie tam gdzie wylaliśmy masę jagodową układamy pozostałe paski ciasta, a pomiędzy nie wlewamy masę jagodową. Posypujemy jagodami. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Całość wkładamy na kilka godzin do lodówki.


3 komentarze:

  1. o jejciu - to moje wspomnienie z dzieciństwa
    wygląda dokładnie tak jak w czasach PRL

    OdpowiedzUsuń