sobota, 28 maja 2016

CALZONE - czyli pizza pieróg

Danie z kuchni włoskiej, podobny smak do pizzy, ale w innej formie, równie smaczne. Możemy robić z różnymi farszami, według naszych upodobań. Moje calzone podałam z sosem czosnkowym kieleckim.





SKŁADNIKI

Ciasto:

2 ½ szkl. mąki pszennej Młynomag,
½ szkl. mąki graham Młynomag,
20 g świeżych drożdży,
250 ml ciepłego mleka,
1/3 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
3 łyżki oliwy z oliwek,
1 jajko rozkłócone jajko,
czarnuszka do posypania

Nadzienie:
250 g pieczarek,
3 kiełbaski śląskie,
1 cebula,
1 czerwona papryka mała,
½ puszki czerwonej fasoli Jamar,
sól,
pieprz,
majeranek,
papryka słodka

Dodatkowo:
ketchup,
sos czosnkowy,
15 dag ser żółtego startego na tarce o grubych oczkach



WYKONANIE
Ciasto: Mleko podgrzewamy, w małej ilości mleka rozrabiamy drożdże wraz z cukrem i 1 łyżką mąki, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 5 min. Mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, połowę rozkłóconego jajka, drożdże, mleko oraz oliwę, wyrabiamy na jednolitą masę. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godzinę aż podwoi swą objętość.

Farsz: cebulę kroimy w kostkę, pieczarki obieramy, kroimy na mniejsze części, podsmażamy na patelni razem z cebulą, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, przyprawiamy przyprawami do smaku, dusimy do miękkości, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, podsmażamy aż płyn odparuje, na końcu dodajemy osączoną z zalewy fasolę, studzimy.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę, dzielimy na 6 części. Z każdej części robimy kulkę, rozwałkowujemy na cienkie koło o średnicy ok. 18 cm. Każde koło smarujemy ketchupem, układamy farsz, posypujemy serem, zlepiamy brzegi jak pierogi, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, Wierzch calzone smarujemy pozostałym rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy 20-25 min w 200 stopniach. Podajemy z ulubionym sosem, np. czosnkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz