Danie z kuchni włoskiej, podobny smak do pizzy, ale w innej formie, równie smaczne. Możemy robić z różnymi farszami, według naszych upodobań. Moje calzone podałam z sosem czosnkowym kieleckim.
SKŁADNIKI
Ciasto:
2 ½ szkl. mąki pszennej Młynomag,
½ szkl. mąki graham Młynomag,
20 g świeżych drożdży,
250 ml ciepłego mleka,
1/3 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
3 łyżki oliwy z oliwek,
1 jajko rozkłócone jajko,
czarnuszka do posypania
Nadzienie:
250 g pieczarek,
3 kiełbaski śląskie,
1 cebula,
1 czerwona papryka mała,
½ puszki czerwonej fasoli Jamar,
sól,
pieprz,
majeranek,
papryka słodka
Dodatkowo:
ketchup,
sos czosnkowy,
WYKONANIE
Ciasto: Mleko podgrzewamy, w małej
ilości mleka rozrabiamy drożdże wraz z cukrem i 1 łyżką mąki,
przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 5 min. Mąki wsypujemy do
miski, dodajemy sól, połowę rozkłóconego jajka, drożdże, mleko
oraz oliwę, wyrabiamy na jednolitą masę. Przykrywamy ściereczką,
odstawiamy na 1 godzinę aż podwoi swą objętość.
Farsz: cebulę kroimy w kostkę,
pieczarki obieramy, kroimy na mniejsze części, podsmażamy na
patelni razem z cebulą, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę,
przyprawiamy przyprawami do smaku, dusimy do miękkości, dodajemy
pokrojoną w kostkę kiełbasę, podsmażamy aż płyn odparuje, na
końcu dodajemy osączoną z zalewy fasolę, studzimy.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez
chwilę, dzielimy na 6 części. Z każdej części robimy kulkę,
rozwałkowujemy na cienkie koło o średnicy ok. 18 cm. Każde koło
smarujemy ketchupem, układamy farsz, posypujemy serem, zlepiamy
brzegi jak pierogi, układamy na blasze wyłożonej pergaminem,
Wierzch calzone smarujemy pozostałym rozkłóconym jajkiem i
posypujemy czarnuszką. Pieczemy 20-25 min w 200 stopniach. Podajemy
z ulubionym sosem, np. czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz