niedziela, 1 maja 2016

CIASTO TROPIKANA


Lekkie i orzeźwiające ciasto z bananami, galaretką oraz musem owocowym, na słoneczną majową niedzielę idealne!!!






SKŁADNIKI:

Ciasto: forma 28x20 cm
3 jajka,
3 łyżki mąki pszennej, 
3 łyżki cukru, 
3 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 
2 łyżki bułki tartej, 
2 łyżki oleju

Mus owocowy:
1 1/2 szkl. soku o smaku mango-pomarańcza, 
2 łyżki cukru, 
1 budyń waniliowy

Masa śmietanowo-kokosowa:
250 ml śmietanki 30%, 
4 wafelki kokosowe, 
1 czubata łyżeczka żelatyny, 
1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:
galaretka o smaku kiwi, 
2 banany, 
sok do nasączenia



WYKONANIE

1.Ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka i resztę składników. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy 18-20 min. Po wystudzeniu nasączamy sokiem.
2.Masa owocowa: 1 szkl. soku zagotowujemy, w pozostałym rozrabiamy budyń wraz z cukrem, dodajemy do gotującego soku. Ciepłą masę wylewamy na ciasto, pozostawiamy do ostudzenia.
3.W niewielkiej ilości ciepłej wody rozrabiamy żelatynę. Wafelki rozdrabniamy na pył blenderem. Śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy wafelki oraz żelatynę, mieszamy, wykładamy na masę owocową.
4.Galaretkę rozrabiamy w 1 1/2 szkl. wrzątku, banany obieramy i kroimy w plastry, układamy na jasnej masie, zalewamy tężejącą galaretką. Pozostawiamy w lodówce do całkowitego stężenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz