piątek, 13 maja 2016

TRUSKAWKOWY PRZEKŁADANIEC

Ciasto z truskawkami, które możemy robić przez cały rok, jeśli zamrozimy truskawki.



SKŁADNIKI

Biszkopt: blaszka 24x36 cm
5 jajek
szczypta soli
1 budyń waniliowy
3/4 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mus truskawkowy:
300 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
3/4 szkl. wody
1 galaretka truskawkowa 

Krem:
1/2 tabliczki białej czekolady
300 g śmietany kremówki
1 śmietan-fix
gorzka czekolada do posypania

 WYKONANIE
Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem i budyniem. Wlewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem,pieczemy 25 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu ciasta przekrawamy na 2 placki.
Mus truskawkowy: Truskawki miksujemy z wodą, (1/4 szkl. odlewamy) następnie zagotowujemy, do gorącego musu dodajemy galaretkę, mieszamy dokładnie, studzimy.
Krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy ze śmietan- fixem. Dodajemy czekoladę oraz pozostawiony mus.
Przełożenie ciasta: biszkopt-mus truskawkowy- biszkopt- krem- gorzka czekolada

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz