Sezon na truskawki trwa, więc nie może zabraknąć sernika na zimno z truskawkami, który jest lekki i orzeźwiający - doskonały na majówkę.
SKŁADNIKI
Składniki na spód:
100 g biszkoptów,
60 g masła,
1 łyżeczka kakao
Masa serowa:
400 g serka waniliowego,
250 g serka z wiaderka,
4 łyżeczki żelatyny,
3 łyżki nutelli,
1 łyżka cukru pudru,
Dodatkowo:
galaretka truskawkowa,
truskawki
WYKONANIE
Spód: Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy
szczelnie folią aluminiową. Masło rozpuszczamy, wystudzone
mieszamy ze zmielonymi biszkoptami i kakao. Tak powstałą masą
wykładamy dno tortownicy i wstawiamy do lodówki.
Połowę żelatyny
rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Oba serki mieszamy ze sobą
za pomocą miksera, dzielimy na połowę. Do jednej części dodajemy
nutellę i wystudzoną żelatynę. Na dno masy biszkoptowej wylewamy
czekoladową masę, wyrównujemy, wstawiamy na chwilę do lodówki aż lekko
stężeje. Do drugiej części masy serowej dodajemy kilka truskawek pokrojonych w
kostkę i cukier puder oraz resztę żelatyny rozpuszczonej w gorącej
wodzie. Następnie na masę czekoladową wykładamy masę z
truskawkami.
Na wierzchu układamy kilka truskawek. Galaretkę
rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku, tężejącą zalewamy truskawki.
Schładzamy przez noc w lodówce.
RADA: użyłam serka waniliowego słodzonego, więc już dodatkowo nie słodziłam masy.
Śliczny i apetyczny torcik;) wreszcie sezon na truskawki;)) Ja zapraszam na ''Ciasto z musem truskawkowym ''Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2016/03/ciasto-z-jabkami-i-musem-truskawkowym.html
Pyszności )
OdpowiedzUsuńDzis po skladniki a jutro robie:-)smiacznie wyglada:-)
OdpowiedzUsuń