poniedziałek, 9 maja 2016

TORCIK SEROWY CZEKOLADOWO-TRUSKAWKOWY

Sezon na truskawki trwa, więc nie może zabraknąć sernika na zimno z truskawkami, który jest lekki i orzeźwiający - doskonały na majówkę.




 SKŁADNIKI

Składniki na spód:
100 g biszkoptów,
60 g masła,
1 łyżeczka kakao

Masa serowa:
400 g serka waniliowego,
250 g serka z wiaderka,
4 łyżeczki żelatyny,
3 łyżki nutelli,
1 łyżka cukru pudru,

Dodatkowo:
galaretka truskawkowa,
truskawki



WYKONANIE
Spód: Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy szczelnie folią aluminiową. Masło rozpuszczamy, wystudzone mieszamy ze zmielonymi biszkoptami i kakao. Tak powstałą masą wykładamy dno tortownicy i wstawiamy do lodówki. 

Połowę żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Oba serki mieszamy ze sobą za pomocą miksera, dzielimy na połowę. Do jednej części dodajemy nutellę i wystudzoną żelatynę. Na dno masy biszkoptowej wylewamy czekoladową masę, wyrównujemy, wstawiamy na chwilę do lodówki aż lekko stężeje. Do drugiej części masy serowej dodajemy kilka truskawek pokrojonych w kostkę i cukier puder oraz resztę żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie. Następnie na masę czekoladową wykładamy masę z truskawkami. 
Na wierzchu układamy kilka truskawek. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku, tężejącą zalewamy truskawki. Schładzamy przez noc w lodówce.

RADA: użyłam serka waniliowego słodzonego, więc już dodatkowo nie słodziłam masy.

3 komentarze:

  1. Śliczny i apetyczny torcik;) wreszcie sezon na truskawki;)) Ja zapraszam na ''Ciasto z musem truskawkowym ''Pozdrawiam

    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2016/03/ciasto-z-jabkami-i-musem-truskawkowym.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzis po skladniki a jutro robie:-)smiacznie wyglada:-)

    OdpowiedzUsuń