niedziela, 14 lutego 2016

SAŁATKA Z KURCZAKIEM, FETĄ I POMARAŃCZĄ

lekka sałatka z kurczakiem, warzywami, przełamana orzeźwiającą pomarańczą


 SKŁADNIKI

1 pierś z kurczaka,
1 główka sałaty rzymskiej,
1/2 puszki kukurydzy,
1 pomidor,
1 mała zielona papryka,
1/2 czerwonej cebuli,
1/2 pomarańczy,
200 g sera typu feta,
1 łyżka przyprawy do kurczaka,
2 łyżki oliwy z oliwek

Sos:
1/2 szkl. jogurtu naturalnego,
1 łyżka majonezu,
sól, pieprz
papryka słodka w proszku,
1 ząbek czosnku





WYKONANIE 

1. Pierś  z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka, mieszamy, dodajemy oliwę, odstawiamy na 15 min do lodówki. Następnie smażymy kurczaka na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
2. Sałatę myjemy, suszymy, rwiemy na kawałki. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy na cząstki. Pomarańczę obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki. Z papryki usuwamy nasiona, kroimy w paseczki. Cebulę i ser kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy.
3. Do jogurtu dodajemy majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
4. W misce mieszamy ze sobą sałatę, ostudzonego kurczaka, cebulę, paprykę, pomarańczę, pomidora oraz ser, polewamy sosem, mieszamy ze sobą. Podajemy z chlebem lub grzankami.


2 komentarze: