poniedziałek, 29 lutego 2016

KARKÓWKA Z PŁATKAMI POMIDORÓW

aromatyczna karkówka, doskonała na sycący obiad, możemy podawać ją z ziemniakami, kaszą lub ryżem

 



 SKŁADNIKI

60 dag karkówki,
8 pieczarek,
1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny,
½ łyżeczki bazylii ,
sól, 
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1 łyżka mąki pszennej,
1 łyżka śmietanki 30%,
2 łyżki oleju,
¾ szkl. bulionu



WYKONANIE

Karkówkę kroimy w większą kostkę, obsypujemy przyprawą do wieprzowiny. Podsmażamy mocno na oleju z każdej strony, podlewamy bulionem, przykrywamy przykrywką, dusimy aż połowa płynu odparuje. Gdy mięso zmięknie dodajemy obrane i pokrojone w plastry pieczarki oraz płatki pomidorów. Dusimy do zmiękczenia składników, dodajemy koncentrat, śmietankę oraz mąkę rozrobioną w wodzie. Doprawiamy na koniec solą , pieprzem i bazylią, zagotowujemy.



Potrawie nadałam smaku dzięki przyprawom od SKWORCU, które możecie kupić TUTAJ.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz