poniedziałek, 18 stycznia 2016

PIZZA ZE SZPINAKIEM, FETĄ I POMIDORKAMI

puszysta, chrupiąca i aromatyczna, najlepsza domowa pizza

 


 SKŁADNIKI

Ciasto:
30 g drożdży,
½ łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
½ łyżeczki suszonej bazylii,
3 łyżki oliwy z oliwek,
ok. 2 szkl. mąki,
¾ szkl. ciepłej wody

Nadzienie:
100 g sera sera feta,
kilka pomidorków koktajlowych (lub zamarynowanych w słoiku),
3 garście świeżego szpinaku,
1 pętko cienkiej kiełbasy,
100 g sera mozarella,

Sos:
2 łyżki ketchupu,
 2 łyżki przecieru pomidorowego,
 suszona bazylia, 
1 łyżka oliwy z oliwek


 WYKONANIE:

1.  Ciasto: Drożdże rozkruszamy w dużej misce, dodajemy sól, cukier,bazylię, 1łyżkę mąki oraz ½ szkl. ciepłej wody. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 min.w ciepłe miejsce. 
2. W tym czasie kroimy kiełbasę, ser feta, mozzarellę kroimy w plastry. 
3.Szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnię, chwilkę podsmażamy. 
4. Składniki na sos mieszamy ze sobą.
5.Do podrośniętych drożdży dodajemy resztę wody, mąkę i olej, szybko wyrabiamy. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy na dużą blachę wyłożoną pergaminem. 
6. Ciasto nakłuwamy widelcem, smarujemy sosem, układamy mozzarellę oraz resztę składników. Pizzę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 12-15 min. na termoobiegu. Pizzę podajemy z sosem czosnkowo-paprykowym.


2 komentarze:

  1. Szkoda ze takiej nie daja w mojej ulubionej pizzeri.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pyszna, wykonała ją moja żona, polecam wszystkim inne specjały z tego bloga też są świetne.
    Leszek

    OdpowiedzUsuń