piątek, 15 stycznia 2016

CRINKLES - POPĘKANE CIASTECZKA

pełne czekolady łatwe w zrobieniu popękane ciasteczka, idealne do popołudniowej kawki

 


SKŁADNIKI 

¼ kostki margaryny,
150 g gorzkiej czekolady,
1 łyżka kakao,
1/3 szkl. cukru,
¾ szkl. mąki,
2 jajka,
szczypta soli,
¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier puder do obtoczenia



WYKONANIE
Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z margaryną, studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka oraz rozpuszczoną czekoladę. Na końcu wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy. Miskę z ciastem przykrywamy folią, wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Ze schłodzonego ciasta robimy wałek, tniemy na jednakowe kawałki. Z każdego kawałka robimy kulkę wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze pudrze. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy 12 min w 180 stopniach.





przepis pochodzi z książki kucharskiej "Słodki świat Kasi"

 

 

 


1 komentarz:

  1. Wygladaja apetycznie, a smakuja pewnie jeszcze lepiej.

    OdpowiedzUsuń