pełne czekolady łatwe w zrobieniu popękane ciasteczka, idealne do popołudniowej kawki
SKŁADNIKI
¼ kostki margaryny,
150 g gorzkiej czekolady,
1 łyżka kakao,
1/3 szkl. cukru,
¾ szkl. mąki,
2 jajka,
szczypta soli,
¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier puder do obtoczenia
WYKONANIE
Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do
pieczenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z
margaryną, studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy
na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka oraz
rozpuszczoną czekoladę. Na końcu wsypujemy mąkę, dokładnie
mieszamy. Miskę z ciastem przykrywamy folią, wkładamy do
zamrażalnika na godzinę. Ze schłodzonego ciasta robimy wałek,
tniemy na jednakowe kawałki. Z każdego kawałka robimy kulkę
wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze pudrze. Ciasteczka
układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy 12 min w 180
stopniach.
Wygladaja apetycznie, a smakuja pewnie jeszcze lepiej.
OdpowiedzUsuń